środa, 10 czerwca 2015

Złota pierś







Jest to pomysł na kurczaka dla osób którzy mają np. uczulenie na mąkę pszenną ,tak jak jest to w moim przypadku.
Ale polecam bo jest pysznie :)

1 podwójna pierś z kurczaka (bez polędwiczek)
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
 1 jajko
1 szklanka wody
olej do smażenia
Przyprawy wg.uznania
Płatki chili,sól,pieprz,pieprz czosnkowy

Mięso umyć,osuszyć i pokroić na grubsze paski lub w kostkę (jak kto woli)
Dobrze natrzeć wyżej wymienionymi przyprawami (żeby nie było mdłe)
Do miski wsypać mąkę,dodać jajko i wodę,całość zmiksować (można do ciasta dodać odrobinę soli) ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
Kawałki kurczaka maczać w cieście i smażyć w głębszym oleju jakies 5 minut,następnie odsączyć na ręczniku papierowym i można podawać z ulubionymi dodatkami.
Serwujemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego :)