piątek, 22 maja 2015

Botwinka + wątróbka = pyszotka






Dla smakoszy wątróbki ;)

7-8 sztuk wątróbek drobiowych
1 cebula pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 pęczek młodej botwinki
2 większe szczypty drobno posiekanego koperku
olej do smażenia
papryka słodka czerwona w proszku,sól,pieprz świeżo mielony,suszone płatki chili (wg.uznania)

Z wątróbek usunąć błonki,żyłki i co tam zbędne. Pokroić na mniejsze kawałki,umyć i osuszyć.
Z pęczka botwinki poodcinać same listki,umyć,osuszyć i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej dodać wątróbkę i cebulę,doprawić solą,pieprzem i papryką w proszku-smażyć mieszając do takiego stopnia wysmażenia jaki lubimy.Zdiąć z ognia i trzymać w cieple pod przykryciem.
Na drugiej patelni znowu rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek,płatki chilli,i botwinkę (delikatnie pieprzymy i solimy ) Smażymy na wolnym ogniu mieszając do zwiednięcia liści.

Na talerze rozkładamy po porcjii botwinki,na wierzch układamy porcje watróbek,posypujemy koperkiem i podajemy od razu po przygotowaniu z czym lubimy. (ja podałam ze świezym pieczywem)
Smacznego :)