sobota, 14 marca 2015

Smażone talarki z jajem po benedyktyńsku






*Propozycje podania podaje na jedna osobę

1 wiekszy ziemniak (u mnie rodzaj ziemniaków Tajfun-najlepsze są do placków,frytek i właśnie smażonych talarków )
1 kurze jajo
1 łyzka octu
przyprawa do ziemniaków
olej rzepakowy
sól

Ziemniaka obieramy myjemy i osuszamy. Kroimy w średnie talarki.
W małym garnku wstawiamy wodę z jedną łyżką octu.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy ziemniaki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się,odsaczamy na ręczniku papierowym.
Jak woda zacznie sie gotować to wbijamy jajko do filiżanki,delikatnie je solimy.
Łyżką robimy wir w garnku i w środek tego wiru wlewamy jajo.Gotujemy około 3 minuty,następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej-odsączamy z nadmiaru wody i gotowe.
Na talerzu układamy talarki na środek kładziemy jajko,posypujemy np. rzeżuchą i podajemy od razu po przygotowaniu :)