wtorek, 21 lipca 2015

Pierś z kurczaka w jogurtowym sosie







* Na dwie porcje :)

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 jogurt naturalny (165g)
3 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki chrzanu
1 mała garść drobno posiekanego koperku
1 mała garść drobno posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia 2-3 łyżki
Przyprawy wg.uznania
papryka czerwona słodka w proszku,sól,świeżo mielony pieprz

Umytą i osuszoną pierś kroimy na kawałki ( w kostkę)
Doprawiamy solą,pieprzem i słodka papryką.
Do miski wlewamy jogurt naturalny,dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,natkę pietruszki,chrzan i koperek.Całość mieszamy.
Doprawione solą,pieprzem i papryką mięso przesmażamy na patelni,następnie wlewamy masę jogurtową.Całość smażymy na małym ogniu około 5 minut często mieszając i gotowe.

Podajemy np. z ryżem,ziemniakami itp.
Ja swoje danie podałam ze smażonymi  talarkami z ziemniaków i ogórkiem.
Smacznego :-)

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .