poniedziałek, 29 grudnia 2014

Rybne prezenty




Dzisiaj zapraszam na coś lekkiego a pysznego . . .

Świeże filety z dorsza (ilość wg.uznania)
1 cienka cukinia
olej do smażenia
sok z cytryny
Przyprawy wg.uznania
przyprawa do ryb mielona,sól,pieprz

Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze części ( żeby wyszły kwadraty)
Umutą i osuszoną cukinię kroimy w podłóżne paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Porcje ryb skrapiamy sokiem z cytryny,doprawiamy w/w przyprawami.
Każdy kawałek dorsza zawijamy dwoma paskami cukinii (tak żeby wyglądał jak prezencik) i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron i gotowe.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.....
Ryba smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno jako przekąska :)

* Proszę pamiętać że dorsz bez skóry  jest bardzo delikatny i podczas smażenia może się 'rozwalić' więc podczas smażenia trzeba go bardzo delikatnie odwracać na drugą stronę :)