Przepis bierze udział w konkursie
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Pyszna soczysta a zarazem delikatnie ostra Polecammmmm :-)
Polędwiczka faszerowana suszonymi pomidorami i papryką
1 polędwiczka wieprzowa waga ok.400g
kilka suszonych pomidorów
3 kolorowe papryki (zielona,czerwona,żółta) po kawałku
olej do smażenia
przyprawy wg.uznania
sól,pieprz młotkowany z kolendrą
Papryki i pomidory kroimy w kostkę.
Polędwiczkę myjemy i osuszamy.
Długim nożem nacinamy głęboką kieszeń i wypełniamy naprzemian papryką i pomidorami.Dociskając np. końem łyżki drewnianej.
Końcówkę polędwiczki związujemy nicią. Gotową delikatnie oprószamy solą i obtaczamy solidnie w pieprzu z kolendrą.
Obsmażamy z wszystkich stron na rogrzanym oleju żeby zamknąć jej pory.
Następnie przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego olejem i pieczemy w 180*C przez 20 minut od czasu do czasu ją obracając.
Wyjmujemy i dajemy jej chwilkę odpocząć. Po tym czasie kroimy w plastry polewamy ulubionym sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja polałam ją sosem (tłuszczem) jaki się wytworzył podczas pieczenia :-)
Smacznego . . . .