środa, 22 października 2014

Pałki 5 smaków z papryką





Pałki 5 smaków z papryką

Składniki

8 pałek z kurczaka
2 kolorowe papryki (u mnie żółta i pomarańczowa)
1 łodyga selera naciowego
Na marynatę:
4 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków,1/3 szklanki oleju,sól,pieprz,czosnek granulowany,papryka słodka w proszkuwg.uznania

Przygotowanie

Pałki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie w każdej robimy po dwa nacięcia.
Papryki myjemy i kroimy w średnią kostkę
Do miseczki dodajemy przyprawę chińską,sól,pieprz,paprykę słodką,czosnek granulowany.Całość zalewamy olejem i mieszamy.
Powstałą marynatą nacieramy porządnie mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Po tym czasie wykładamy mięso do wysmarowanego wcześniej naczynia żaroodpornego.Na pałki układamy paprykę i łodygę selera.Przykrywamy i pieczemy do miękkości mięsa w 180*C
W połowie pieczenia wyciągamy naczynie i przekręcamy pałki.
Jak mięso jest miękkie odkrywamy i jeszcze zapiekamy żeby skórka była lekko chrupiąca i gotowe.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)