niedziela, 18 maja 2014

Schab pieczony mocno czosnkowy - marynowany w oleju rzepakowym





Dzisiaj schabik pieczony moooocno czosnkowy,pyszny do kanapek :)

700g ładnego schabu bez kości
5 łyżek oleju rzepakowego
5 dużych ząbków czosnku
Przyprawy wg.uznania:
gożdziki
gorczyca
sól morska grubo mielona
papryka słodka w proszku
suszone płatki chili
majeranek suszony
kulki jałowca
rozmaryn suszony
kulki pieprzu czarnego
kolendra mielona

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym długim nożem robimy w nim dziurki i wkładamy obrane i pokrojone ząbki czosnku.
Do możdzierza dodajemy gożdziki,gorczycę,sól morską grubo mieloną,paprykę słodką w proszku,suszone płatki chili,majeranek suszony,kulki jałowca,rozmaryn suszony,kulki pieprzu czarnego i kolendrę mieloną .
Wszystko rozcieramy w jak najdrobniej.Dodajemy olej i mieszamy. Powstałą papką nacieramy szynkę z wszystkich stron i odkładamy do lodówki na noc.
Po tym czasie przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C tyle czasu ile ważył schab (u mnie to było 70 minut)
Po upływie tego czasu odkrywamy i jeszcze zapiekamy żeby mięso sie dobrze zarumieniło.
 Po wyjęciu z piekarnika  odstawiamy schab  żeby ostygł i gotowe...
Smacznego :-)


„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze jest zawsze obecny w mojej kuchni. Jest najlepszym tłuszczem zdrowym , zawiera wiele witamin i mikroelementów , świetny do smażenia. Używam go do surówek na surowo.Bez niego nie zaczynam przygotowań"