środa, 23 kwietnia 2014

Papryka faszerowana ryżem,szpinakiem i boczniakami






Tak przygotowane papryki najlepiej smakują z ulubionym sosem np.pomidorowym czy grzybowym. Smacznego :-)



3 duże ładne papryki (kolor dowolny)
150g ryżu
250g kapeluszy boczniaków
1 mała papryczka chili
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 duże  garście świeżego szpinaku
olej rzepakowy do smażenia
1 garść startego sera mozzarella
Przyprawy wg.uznania:
sól morska,pieprz świeżo mielony,estragon w proszku

Z papryk odcinamy wieczka i usuwamy nasionka-płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy.
Szpinak płuczemy,odsączamy z nadmiaru wody i siekamy go na mniejsze kawałki.

Boczniaki kroimy w paseczki a następnie w kostkę.
Cebulę,papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.

Na rozgrzany olej wrzucamy boczniaki,cebulę,czosnek i paprykę,Smażymy mieszając do zeszklenia sie cebuli i czosnku.
Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy do jego zwiędnięcia. Całość przekładamy do miski  i studzimy. 
Dodajemy garść mozzarelli i ryż.Wszystko porządnie przyprawiamy, mieszamy.
Następnie farszem wypełniamy nasze papryki dość mocno ugniatając,aby jak najwięcej farszu weszło i przykrywamy wieczkami.
Smarujemy naczynie żaroodporne olejem,wkładamy papryki i przykrywamy.Pieczemy je w 180*C przez 35 minut i gotowe. (papryki powinny być miękkie ale jednocześnie muszą być lekko chrupkie)