środa, 9 kwietnia 2014

Dorsz na ' rauszu ' z grilla





Dorsz to źródło cennych witamin, minerałów oraz tłuszczów. Obecność dorsza w naszej diecie m.in wzmacnia odporność, poprawia krążenie. Jak dla mnie jest troszke za suchy ale generalnie ujdzie ;)

Dorsz na ' rauszu ' z grilla

400g dorsza (u mnie ze skórą)
4-5  łyżek białego półwytrawnego wina
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sok z 1/3 cytryny
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
olej rzepakowy

Mięso ryby dzielimy na dwie porcje.Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kropimy cytryną,oprószamy solą,pieprzem i polewamy winem. Na koniec posypujemy natką pietruszki i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy grilla,smarujemy go olejem i grillujemy rybę z obu stron po parę minut i gotowe.
Podajemy z ulubiona sałatką/surówką i np. ziemniakami czy frytkami
Smacznego . . .