poniedziałek, 10 lutego 2014

Szynka z warzywami z szybkowara





Pyszne danie które można przygotować zaledwie pół godziny razem z przygotowaniem :) No może pół godziny z hakiem,to zależy ile grzebiemy się z przygotowaniem wszystkiego ;)
Danie to możemy sobie polać płynem jaki sie wytworzył podczas robienia . . .


Na 4 porcje:

1/2 kg szynki wieprzowej
1 duża papryka czerwona
1 długa cienka cukinia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
6 średnich ziemniaków
1 duża marchew
olej rzepakowy
1 łyżka mąki ( u mnie tortowa)
4 kulki ziela angielskiego
Przyprawy wg. uznania
rozmaryn suszony,czosnek granulowany,papryka czerwona w proszku,płatki chili,sól morska ziołowa z młynka Kamis,pieprz kolorowy z młynka,przyprawa do ziemniaków

Umyte,oczyszczone warzywa pokroić :ziemniaki i cebulę na cztery części,cukinię i marchew w grubsze talarki,czosnek każdy ząbek na pół a paprykę w grubą kostkę.Wszystko przełożyć do większej miski.Dodać wyżej wymienione przyprawy i kulki ziela ang.,polać olejem i wymieszać/odstawić.

Mięso umyć,osuszyć i pokroić na plastry,następnie plastry na mniejsze kawałki.Przełożyć do miski .Oprószyć solą ziołową,papryką,czosnkiem oraz mąką.Całość dokładnie wymieszać. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na dużym ogniu.
Do szybkowara dodać 3 łyżki oleju,włożyć część warzyw.Na warzywa wyłożyć przesmażone mięso wraz z płynem jaki się wytworzył.Na mięso wsypać resztę warzyw.Zamknąć szczelnie pokrywę i wstawić szybkowar na duży ogień. Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyc ogień na najmniejszy i "szybkowarować" 20 minut.Zdiąć szybkowar z kuchenki odparować parę poprzez przekręcenie dzióbka i można podawać np z ulubioną sałatką,surówką czy ogórkiem.
Smacznego :)