wtorek, 21 stycznia 2014

Makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mun





Pyszne,lekkie danko które robi sie w mig :)

Na dwie porcje:
makaron ryżowy wstążki 100g
grzyby mun suszone paski 10g
1/2 czerwonej papryki
1 udko z kurczaka
por jaśniejsza część około 10cm
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
sos sojowy ciemny,płatki chili,estragon w proszku,imbir w proszku,ewentualnie sól do smaku

Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut następnie pogotować około 5 minut,odcedzić na durszlaku i zostawić do ostygnięcia. Jak będą zimne paski pokroić na mniejsze części.
Udko umyć ,osuszyć i ściągnąć skórę. Wyjąć kości i pokroić mięso na małe kawałki.
Na rozgrzany olej wrzucić mięso,przepuszczony przez praskę czosnek,dodać przyprawy i przesmażyć/mieszająć.Jak mięso bedzie podsmażone dodać grzyby mun,pora pokrojonego w pół krążki i drobno pokrojoną paprykę.Całość smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie ugotować makaron ryżowy. Wrzucić na wrzątek i gotować 5-6 minut,przelać zimną wodą i gotowe.
Na talerz wykładamy porcje makaronu na to porcję mięsa z warzywami,całość posypujemy drobno posiekanym porem i podajemy od razu po przygotowaniu . . .