sobota, 30 listopada 2013

Żeberka podpiekane na oleju rzepakowym - z majonezem i musztardą





Zamarynowane może brzydko wyglądają ale po upieczeniu są pyszne i bardzo soczyste Polecam :=)


700g mięsistych żeberek wieprzowych
2 kopiaste łyżki majonezu
1 łyżka kopiasta musztardy (u mnie sarepska)
olej do rzepakowy smażenia + do wysmarowania blaszki
3 duże ząbki czosnku
sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania
płatki chili-opcjonalnie

Żeberka dzielimy na porcje miedzy kostkami,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Solimy,peprzymy z każdych stron i przesmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni.Przekładamy do misy i zostawiamy do ostygnięcia.

Do naczynia/miski dodajemy majonez,musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (dodatkowo dodałam pół płaskiej łyżeczki soli) i całość mieszamy.
Gotową masą smarujemy wcześniej ostudzone mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wykładamy żeberka na wysmarowaną blaszkę/naczynie olejem razem z pozostałą masą(ja sobie dodatkowo posypałam płatkami chili),nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w 170* (grzanie góra) około 1h,15m
pózniej odkrywamy i zapiekamy jeszcze chwilke i gotowe :-)


 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze jest zawsze obecny w mojej kuchni. Jest najlepszym tłuszczem zdrowym , zawiera wiele witamin i mikroelementów , świetny do smażenia. Używam go do surówek na surowo. Również na domowy majonez jest doskonałym składnikiem. Olej rzepakowy ciemny używam też dość często, jest on najlepszym dodatkiem do świątecznych potraw, bez niego nie zaczynam przygotowań"