niedziela, 3 listopada 2013

Dorsz z Koperkiem i Bazylią




Mocno aromatyczny Dorsz.Idealny dla smakoszy takich mocno ziołowych rybek :)

Dorsz płaty świeże ze skórą (4 szt. ja miałam troszkę ponad 1/2kg)
1/2 cytryna
2 ząbki czosnku (posiekać)
1/2 pęczka koperku (posiekanego)
10 listków bazylii
4 cienkie plastry masełka
sól ziołowa (wg.uznania)
pieprz (wg. uznania)
2 sztuki folia spożywcza
olej do posmarowania folii spożywczej

Rybę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Przekładamy na tackę,kropimy ja porządnie cytryną.Solimy,pieprzymy. Folię smarujemy olejem.Następnie na każdy z dwóch  płatów rybki kładziemy posiekany czosnek,2 plastry masła,koper i 10 listków bazylii(oczywiście na każdy filet tj.po pięć listków na jeden i po 2 plastry masełka ). Nakładamy na to drugi płat dorsza,posypujemy jeszcze koperkiem i zawijamy folią.Tak przygotowaną rybkę wkładamy do lodówki na 1 godzinkę żeby ładnie nam przesiąkneła ziołami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ją 30 minut. Następnie odkrywamy i podpiekamy ją jeszcze chwilunię.Tzn. mozna bardziej ją podpieć lub mniej to już w zależności jak kto lubi.Ja podpiekałam 10 minutek :-)
Mam nadzięję że wszystko jasne,co napisałam ? Jeśli nie to proszę pytać ;-)

Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. . .


SMACZNEGO . . . . . .