piątek, 13 września 2013
Karkówka ze szpinakiem
Moja dzisiejsza propozycja na obiadek :-)
Karkówka ze szpinakiem
3 grubsze plastry mięsistej karkówki
200ml czerwonego półwytrawnego wina
2 duże ząbki czosnku
1 mała cebula
200g szpinaku (ja miałam mrożone liście)
olej do smażenia
Przyprawy:
sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny(wg. uznania),1 płaska łyżeczka płatków chili .
Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Do rondla wlewamy troszke oleju i smażymy wieprzowinę do odparowania wody. Następnie podlewamy winem i smażymy nadal do odparowania alkoholu.
Jak wino odparuje dodajemy drobno posiekany czosnek ,cebulkę i wszystkie w/w przyprawy ,smażymy mieszając aż cebula i czosnek się zeszklą. Pózniej podlewamy przegotowana wodą do przykrycia mięsa i dusimy na wolnym ogniu do miękkości karkówki.(gdyby za dużo wody odparowało-uzupełnić ale nie za dużo)
Jak mięso już jest dostatnio miękkie dodajemy szpinak.Mieszając od czasu do czasu smażymy jeszcze wszystko jakieś 10 min i gotowe. (pod koniec próbujemy całość,jeśli jest za mdłe to możemy sobie jeszcze doprawić)
Podajemy z ulubionymi dodatkami . . .
SMACZNEGO :-) Pozdrawiam :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)