Miałam okazję dostać od klubu
Dzis postanowiłam zrobić golonki pieczone. Do tego użyłam wina czerwonego półwytrawnego
Wino idelalnie pasowało do wieprzowinki -Polecam . . .
Klub Celebro - zapraszam
https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts
Pieczone goloneczki
2 przednie goloneczki wieprzowe (moje warzyły 1kg i 100g)
3 duże ząbki czosnku
6-7 kulek ziela angielskiego
7-8 liści laurowych
kilka kulek pieprzu
1 duża łyżka soli
1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
3 łyżki ketchupu łagodnego
3 łyżki musztardy francuskiej ostrej
Umyte i pozbawione kłaków golonki wkładamy do garnka.Dodajemy sól,pieprz,ziele angielskie,ząbki czosnku przekrojone na pół,listki laurowe i zalewamy zimną wodą.Gotujemy do miękkości golonek tak żeby było można z łatwością wyjąć kości - studzimy.
Do miseczki dodajemy ketchup,musztardę i wino,mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 szklanki wywaru w którym sie gotowały i wkładamy golonki wcześniej wysmarowane naszą masą ketchupowo-musztardowo-winną.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160*C i pieczemy do zrumienienia sie skórek.Często zaglądamy i przewracamy nasze golonki i polewamy płynem który jest w naczyniu.
Gotowe golonki podajemy z ulubionymi dodatkami,oraz lampką czerwonego wina