wtorek, 30 lipca 2013

Cukinia faszerowana kiełbasą i mozzarellą






Tak przygotowane cukinie podałam na śniadanie z gorącymi grzankami :-)
Było smacznie . . . .


2 cukinie (ja miałam o dł. 18cm śr.5cm)
3 kiełbaski parówkowe
2 kulki mozzarelli
1 garść drobno posiekanej pietruszki
sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania
Dodatkowo:
folia aluminiowa

Cukinie porządnie wyszorować,osuszyć,odciąć końcówki i wydrążyć miąższ łyżką ile sie da czyli jak najwięcej-odstawić.

Kiełbaski obrać ze skórki pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do miski.Kulki mozzarelli odsączyć i również pokroić w drobną kostkę,dołożyć do miski.Dodać pietruszkę,porządnie doprawić solą,pieprzem (żeby nie było mdłe) i całość wymieszać.

Wydrążone cukinie ustawić w pionie i faszerować za pomocą łyżeczki mocno ubijając farsz.

Gotowe cukinie zawinąć w folię aluminiową,przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180*C (grzanie góra) 25 minut i gotowe.
Smacznego :)