czwartek, 11 lipca 2013

Łopatka z cukinią




Pyszne mięsko----mniami :-)

Łopatka z cukinią

400g łopatka wieprzowa
2 listki laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
4 ziarenka pieprz kolorowy
1 młoda cienka cukinia
1 płaska łyżeczka chili w proszku
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
olej do smażenia

Umytą łopatkę wkładamy do garnka zalewamy wodą.Dodajemy łyżeczkę soli,listki laurowe,pieprz i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości 1h.Odstawiamy do wystygnięcia.

Po wystygnieciu kroimy na grubsze plastry (u mnie wyszło pięć)

Każdy plaster mięsa nacieramy ostrą papryką i podsmażamy z obu stron na patelni (odstawiamy w ciepłe miejsce)
Umytą cukinię kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie paski.Następnie przesmażamy ją z odrobiną soli na dwóch łyżkach oleju,ciągle mieszając(ma być lekko chrupka)

Na talerz wykładamy mięso,polewamy ulubionym sosem i na wierzch układamy po porcji cukini i podajemy z ulubionymi dodatkami . . ..