wtorek, 28 maja 2013

Żołądki drobiowe z pieczarkami w pomidorach


Pyszne żołądki z pieczarkami w pomidorach --Polecam :-)

Żołądki drobiowe z pieczarkami w pomidorach

300g -400g żołądków drobiowych
1 marchew
1 pietruszka korzeń
1 listek laurowy
1 cebula-drobno posiekana
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki ketchupu łagodnego
8 dużych pieczarek-pokrojonych w grubsze plasterki
1 garść posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
Przyprawy:
sól morska,pieprz świeżo mielone,przyprawa w płynie maggi wg.uznania

Żołądki czyścimy,myjemy i wrzucamy do garnka.Dodajemy obraną marchew,pietruszkę ,listek laurowy.Solimy ok 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimna wodą.Gotujemy do miękkosci żołądków.
Gdy żołądki są miękkie odcedzamy,studzimy i kroimy w paski nie za cienkie.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule wraz pieczarkami i odrobinką soli do odparowania płynu. Gdy płyn odparuje dodajemy żołądki,chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki,ketchup -mieszamy.Po dokładnym wymieszaniu wrzucamy natkę pietruszki,doprawiamy solą pieprzem i maggi.Całość ponownie mieszamy i możemy podawać np. z ulubionymi dodatkami . . .
Smacznego . . .

Karkówka z cebulą i pieczarkami


Pyszne i delikatne mięsko---Polecam :)

Karkówka z cebulą i pieczarkami
Na trzy porcje :
3 plastry ładnej mięsistej karkówki wieprzowej (grubość ok.1,5cm)
4 średnie cebule-pokrojone w pół krążki
8 większych pieczarek-umytych,osuszonych ,obranych i pokrojonych na ćwiartki
olej do smażenia około 4 łyżki
Przyprawy:
sól i pieprz świeżo mielone,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania.
Dodatkowo 3 szczypty suszonych płatków chili (na każdy plaster mięsa po jednej szczypcie) i 4-5 dużych łyżek maggi

Umyte i osuszone mięso przyprawiamy z obu stron w/w przyprawami oprócz maggi i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni.Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości mięsa,od czasu do czasu przekręcając je.

Gdy mięso juz jest miękkie odkrywamy pokrywe i dodajemy cebulę i pieczarki oraz przyprawę maggi, mieszamy i dalej dusimy do miękkości cebuli i pieczarek.Gdy wszystko zmięknie możemy podawać.
Na talerze wykładamy po porcji mięsa na to cebulę z pieczarkami i całość polewamy sosem który nam sie wytworzył podczas duszenia i gotowe :)
Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego  . . .