niedziela, 13 stycznia 2013

Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem

Dzisiaj polecam na obiadek pysznego łososia :)
Bardzo proste w przygotowaniu danie a smakuje wyśmienicie . . .



Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem

NA DWIE PORCJE:
280g łosoś świeży
75g szpinak (świeże listki)
2 ząbki czosnku
4-5 sztuk ziemniaki (średnie)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki natki pietruszki drobno posiekanej
kilka-kilkanaście wiórek masła (schłodzonego)
1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
PONADTO:
naczynie żaroodporne,olej do wysmarowania naczynia,folia aluminiowa

Łososia myjemy,osuszamy , ściągamy z niego skórę i dzielimy na pół.Przekładamy rybę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Kropimy ją cytryną,solimy,pieprzymy i posypujemy natką oraz wiórkami masła.Przykrywamy folią aluminiową.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i umyty,osuszony i pokrojony w paseczki szpinak.Całość smażymy do zwiędnięcia szpinaku-odstawiamy.
Obrane,umyte ziemniaki gotujemy z odrobiną soli do miękkości.Odcedzamy i dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak.Całość traktujemy  tłuczkiem do ziemniaków.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C  wkładamy rybę i pieczemy około 25 minut,pod koniec ściągamy folię i chwilkę ją jeszcze zapiekamy i gotowe.
Na talerz wykładamy ziemniaki,na wierzch układamy łososia i podajemy od razu po przygotowaniu np. z pomidorkami koktajlowymi.....