czwartek, 3 stycznia 2013

Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi

Moze ktoś się skusi na pysznego pstrąga łososiowego ?
Ryba jest pyszna,delikatna rozpływająca się w ustach .Polecam :)



Pstrąg łososiowy na paprykowej podusi

Pstrąg łososiowy filet świeży 350g
sok z dwóch plastrów cytryny
kilkanaście wiórek schłodzonego masła
3 kolorowe papryki (zielona,żółta,czerwona)
1 duża czerwona cebula
sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
2 łyżki olej
PONADTO:
1 łyzka olej,naczynie żaroodporne/blaszka,folia aluminiowa

Umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Wszystko razem podduszamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.
Umyte,oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Wszystko razem podduszamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.

Kiedy papryka sie dusi przygotowujemy rybę.Ściagamy skórę,myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół.Porcje ryby wykładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Na filety wyciskamy sok z cytryny,solimy,pieprzymy i rozrzucamy  kawałki  wiórek masła.Zakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C  ok. 25 min.(grzanie góra-druga półka od góry)
Na talerz wykładamy porcję podduszonych warzyw na to układamy filet ryby i podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu np. z ryżem :-)