sobota, 27 października 2012

Jesienna rolada

Żeby nam rolada się nie rozpadła dodajemy 3 łyżki startego sera na rozłożony ryż.Ja oczywiście zapomniałam ale i tak było przepyszne :-) No może troszkę sie rozsypała ale to malutki szczegół :-) :-)









Jesienna rolada
2 piersi z kurczaka 1/2kg (zmielić w maszynce)
1 jajko kurze surowe
5 łyżek bułka tarta
1 średnia cebula
3 zabki czosnek
sól morska,pieprz kolorowy ew.przyprawa do miesa mielonego wg.uznania
1 brokuł (u mnie waga 500g)
1 woreczek ryż biały
Ponadto:
Folia aluminiowa
Folia przezroczysta
rondel

Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu (można dodać sobie 1 szczyptę dowolnego barwnika dla lepszego efektu,ale niekoniecznie)
Brokuła ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzić na durszlaku a następnie potłucz go tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.
Do zmielonego miesa dodać w/w przyprawy,wbić jajo oraz starty na drobnych oczkach czosnek i cebulę.Doprawić do smaku.Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Na aluminiowej folii rozłożyć mięso mielone na prostokąt u mnie to było 23cmx30cm
Na warstwę mięsa wyłożyć ryż,a na ryż brokuła. Teraz za pomocą folii całość zawijamy w rulon,delikatnie żeby sie nie rozpadło.Gdy juz mamy rulonik przekładamy go na folię przezroczystą i zawijamy go w tak zwanego cukierka.Oczywiście boki związujemy szczelnie żeby nic nam nie wypłyneło. Gotowego cukierka gotujemy 40 minut w szerokim naczyniu na wolnym ogniu(np.rondel) od czasu do czasu przekrecając go.Po ugotowaniu wyciagamy rolade i czekamy aż lekko przestygnie po czym odwijamy i kroimy w plastry.


Podajemy np. z ulubionym sosem/dipem i sałatką/surówką

SMACZNEGO :-)