niedziela, 23 września 2012

Kaczka o smaku Porto



Dzisiaj zapraszam na pyszną,słodką i rozpływającą się w ustach "kaczuchę"

2 piersi z kaczki ze skórą b/k (u mnie po 200g jedna sztuka)
NA MARYNATĘ
2 łyżeczki miód (ja miałam wielokwiatowy)
2 łyżeczki sos sojowy-ciemny
1/2 szklanki wino Porto
pieprz wg.uznania
DODATKOWO
blaszka
1 łyżka olej
sól morska świeżo mielona

Umyte i osuszone piersi z kaczki nacinamy (skórkę) w kratkę.Do plastikowej miski dodajemy miód,wino,sos sojowy oraz pieprz-całość mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.Wkładamy do tego mięso i marynujemy najlepiej całą noc trzymając w lodówce.

Następnie na łyżce oleju na patelni obsmażamy piersi z obu stron zaczynając od strony skóry do prawie całkowitego odparowania wina.Podsmażone przekładamy na blaszkę,polewamy resztką płynu jaki nam został na patelni,solimy,pieprzymy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C około 15 minut bez przykrycia...

Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło po czym możemy podawać z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO :-)

Kaczucha ma lekko słodkawy smak.Z wierzchu jest chrupiąca a w środku pyszna i delikatna :)