niedziela, 2 września 2012

Polędwiczka z cukinią i kurkami





Zapraszam na pyszną poledwiczkę faszerowaną kurkami i cukinią.
Jest przy tym daniu troszkę pracy ale zapewniam że warto.Polecam :-)

1 polędwiczka wieprzowa (400g)
8 pasków podłużnych cukini
150g kurki
3 łyżeczki majonez
2 łyżki nać pietruszki (posiekana)
1 płaska łyżka masło (ja używam-Irsche Butter)
olej do smażenia
sól morska,pieprz kolorowy,przyprawa do wieprzowiny wg.uznania
wykałaczki lub igła z nitką (ja wybrałam drugą opcję ponieważ jest mi wygodniej i nic nie wycieka podczas obsmażania:))

Kurki opłukujemy od bieżącą wodą i osuszamy.Podsmażamy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu oraz natki pietruszki do czasu odparowania płynu-odstawiamy

Umytą,osuszoną i oczyszczoną z błonek polędwiczkę kroimy na pół wzdłuż ale nie do końca.Następnie ją rozbijamy przez folię dość cienko na duży prostokąt.Delikatnie solimy oraz pieprzymy.Następnie rozsmarowujemy na nią majonez.Na majonez układamy jeden przy drugim paski cukini. Na cukinię wykładamy farsz kurkowy na środek po całej długości.

Zszytą na okrętkę polędwiczkę posypujemy przyprawą do wieprzowiny i obsmażamy na gorącym oleju z każdej strony aby zamknąć jej pory.Gotową przekładamy na wysmarowaną folię aluminiową,zawijamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) ok 25 minut,od czasu do czasu ją przekręcając.
Następnie wyciągamy i dajemy jej chwilkę odpocząć.Odwijamy kroimy na plastry i podajemy...

Ja podałam z sosem śmietanowo-kurkowym i ryżem :-)