środa, 4 lipca 2012

Kefir z Grzyba tybetańskiego




Niedawno dostałam szczepkę grzybka tybetańskiego do spróbowania.
Próbuję juz parę dni i nawet jest dobry hihi a co najważniejsze nic mi nie jest po nim ;D

a może będzie nawet lepiej ;) Popijemy zobaczymy :)

Porcja na jedną osobę:

2 łyżki czubate grzybka tybetańskiego
1 szklanka mleka z butelki lub worka 200ml (3,2% lub od krowy świeże.NIE UHT !!!)
słoik 1l
gaza lub ręcznik papierowy +gumka recepturka (lub inna)
drewniana łyżka ewentualnie plastikowa (nie metalowa!!!)
sitko gęste plastikowe
miska plastikowa lub szklana

Grzyba zalewamy szklanką mleka i przykrywamy gazą,obwiązując gumką.

Po upływie 24h odkrywamy gazę i drewnianą lub plastikową łyżką mieszamy całość.Następnie do plastikowej miski przecedzamy całość przez plastikowe sitko.

Po odcedzeniu przepłukujemy grzybka na sicie pod bieżącą zimną wodą do momentu az nie będzie pokryty mlekiem.

Przekładamy go do czystego słoika i zalewamy go szklanką mleka.Nakrywamy gazą i odstawiamy na 24h.

Czynność powtarzamy codziennie przez 20 dni. Następnie robimy 10 dni przerwy . . .
Kefir z grzybka smakuje jak zsiadłe mleko.Dla urozmaicenia mozna sobie dodać do niego świeże owoce np. maliny,jagody czy truskawki . . . .

Poszczególne etapy przygotowania :




Optymalna temperatura hodowli grzybka to 18-25 °C (temperatura pokojowa).

Do hodowli grzybka używać niemetalowych przedmiotów !!!