Pyszna i tłuściutka rybka taką lubię mniammmmm :-)
SKŁADNIKI :
- 2 sztuki makrela świeża
- Na marynatę:
- 2 ząbki czosnku (pokrojony na drobna kosteczkę)
- 4 łyżeczki nać pietruszki (posiekanej)
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki olej
- sok z jednego plastra cytryny
- Dodatkowo:
- masło
- sól morska wg.uznania
- folia aluminiowa
- PRZYGOTOWANIE:
Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy. Z ryb odcinamy głowy.Następnie je myjemy . Solimy je w środku i na wierzchu.Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony) W nacięcia wkładamy po troszkę masła.Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty.Układamy na folii aluminiowej i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra,środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.Podajemy z czym kto lubi :-)