poniedziałek, 14 maja 2012

Tuńczyk z Warzywami


SKŁADNIKI:
  
Polędwica z tuńczyka 2szt.(mrożona 225g)
  • Na marynatę:
  • 4 łyżki olej lub oliwa (do wyboru)
  • 2 suszone pomidory (pokrojone drobniutko)
  • 2 łyżeczki posiekanego drobno koperku
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w kosteczkę
  • sok z jednego plastra cytryny (1cm)
  • Ponadto:
  • 10 pasków cukini
  • 4 duże krążki czerwonej cebuli
  • sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania   
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy. Na patelni grillowej lub zwykłej przesmażamy cukinię i cebulę-odsączamy za pomocą reczników papierowych. Do naczynia żaroodpornego wkładamy poledwiczki tuńczyka.Solimy,pieprzymy i na każdą rozsmarowujemy wcześniej przygotowaną marynatę.Przykrywamy folia aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 30 minut (grzanie góra-druga półka od góry) Pod koniec zabieramy folię i jeszcze chwilkę podpiekamy. Na talerzu układamy cukinię,na nią krążki cebuli a na wierzch tuńczyka i podajemy..... 

    SMACZNEGO :-) 

    Miłego dnia wszystkim życzymy :-)