czwartek, 10 maja 2012

Botwinka

A to taka moja skromna wersja tej pysznej zupki ;-)




SKŁADNIKI:
2 pęczki botwinki razem z buraczkami
1 kostka od schabu
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 z małego selera
1 pęczek koperek
1 kostka rosołowa
śmietana 18% wg.uznania
sól,pieprz wg.uznania
sok z cytryny
1 łyżka mąka
1 ząbek czosnku



 PRZYGOTOWANIE:
Umytą kość zalać wodą ok.3,5l,posolić,dodać marchew i pietruszkę pokrojone w krążki oraz seler w kawałku i ząbek czosnku. Gotować do miękkości kości i warzyw.Gdy wszystko juz jest miękkie wyciągnąć kość i wrzucić kostkę rosołową. Następnie dodać umytą i pokrojoną botwinkę i posiekany koperek.Gotować około 15 minut aż nam lekko zwiędnie. Pózniej zabielamy mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobinką wody.Dodajemy sok z cytryny i łyżkę barszczu w proszku.Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podajemy np.z ugotowanym jajkiem na twardo....