sobota, 21 kwietnia 2012

Roladka z Indyka


Pyszności mówię wam ;) Z jednej roladki wychodzi siedem plastrów takich jak widać na zdjęciu . . .



  • 4 sznycle z indyka (400g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 5 pasków ser żółty (u mnie gouda)
  • 3 szczypty przyprawa do kurczaka (np.złocista)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta (4 łyżki)
  • sól,pieprz (wg.uznania)

Umyte warzywa ścieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach.
Na patelni podsmażamy warzywa z dwiema łyzkami oleju-mieszając,dopóki nam woda odparuje.Odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso rozbijamy na cieniutkie płaty.
Na tackę lub na blat rozkładamy folię spożywczą.Na niej rozbite płaty mięsa tak żeby lekko nachodziły na siebie.Solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do kurczaka.


Na całość wykładamy przestudzony farsz , paski sera i zawijamy.

Całą roladkę mocno owijamy w folię spożywczą,tworząc tak zwanego cukierka,końcówki wiążemy nicią i wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu...

Po tym czasie wyciągamy,rozwijamy.Panierujemy w bułce tartej i smażymy z kazdej strony przez chwilkę.Następnie kroimy na plastry i podajemy...
SMACZNEGO . . . . .  . . . . :-)