piątek, 30 marca 2012

Poledwiczka faszerowana porem i pieczarkami


Jest przy tym troszkę pracy,ale warto.
Polędwiczka jest pyszna i soczysta :-)


Potrzebujemy:


1 poledwiczka wieprzowa (450g)
2 łyżeczki majonez
2 łyżeczki musztarda (develey)
1 sztuka por (biała część ok.20cm.)
6 sporych pieczarek
2 łyżeczki pietruszka-suszona
1 łyżeczka rozmaryn-suszony
olej do smażenia
sól,pieprz wg.uznania



Polędwiczkę myjemy-osuszamy i kroimy wzdłuż ale nie do końca.
Następnie rozbijamy ją na duży prostokąt.Solimy,pieprzymy i smarujemy musztardą i majonezem.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz pora pokrojonego w krążki.Delikatnie solimy i pieprzymy.Dusimy całość mieszając dotąd dopóki nam por zwiędnie.Odstawiamy do ostygnięcia.




Przestudzony farsz wykładamy na mięso po całej długości.Następnie za pomocą nitki i igły zszywamy na okrętkę poledwiczkę (patrz zdjęcie).

















Na rozgrzanej patelni na dużym ogniu smażymy polędwiczkę z każdej strony żeby zamknąć jej pory.Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego,posypujemy pietruszką i rozmarynem z każdej strony i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie góra-grill) i pieczemy 20 minut.W połowie pieczenia ją przekręcamy żeby nam ładnie doszła z każdej strony.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczeła.Następnie ściągamy nici,kroimy w plastry i podajemy...

SMACZNEGO . . .  :-)