sobota, 11 lutego 2012

Walentynkowa Fritatta


Super,szybko i smacznie :-)

6 jaj kurzych
1/2 pęczek szczypior
2 łyżki groszek konserwowy (po odcedzeniu)
1 łyżka masło
6 plasterków salami
sól,pieprz (wg.uznania)








Szczypior myjemy-osuszamy i kroimy drobno.Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy,solimy i pieprzymy.Dodajemy szypiorek i groszek.Na rozgrzaną patelnię (u mnie średnica patelni 21cm) wlewamy masę jajeczną i podsmażamy spód na wolnym ogniu około 3 minuty.Z plastrów salami wycinamy serduszka.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C druga półka od góry grzanie (góra) Gdy piekarnik jest nagrzany wkładamy patelnię z fritattą,ale przed włożeniem układamy na niej wycięte serduszka z salami i podpiekamy około 8-10 minut w zależnosci jaki mamy piekarnik i gotowe.

SMACZNEGO :-)