poniedziałek, 6 lutego 2012

Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem


Znowu Rybaaaaaaaa ;)
Ajć jak Ja uwielbiam rybki przyrządzone w ten sposób mmmm :-)
Za niewielkie pieniadze możemy wyczarować wspaniały i zdrowy obiadek.Polecam :-))))))

Na dwie osoby potrzebujemy:
2 sztuki pstrąg tęczowy świeży
3 łyżeczki masła
6 ząbków czosnku
1 garść świeżej posiekanej natki pietruszki
2 większe szczypty tymianku
1 grubszy plaster cytryny
sól,pieprz kolorowy(wg.uznania)



Ryby umyć,oskrobać i odciąć głowy.Osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać je w trzech miejscach z obu stron.Miękkie masło wymieszać z pietruszką na papkę.Cztery ząbki czosnku obrać i pokroić na cztery.Ryby posolić,popieprzyć oraz opruszyć tymiankiem w środku jak i na zewnątrz.Dodatkowo w środek każdej włożyć po dwa pokrojone ząbki czosnku.W nacięcia za pomocą łyżeczki wciskamy masło wymieszane z natką.Przygotowane ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego kropimy cytryną,kładziemy na nie jeszcze dwa ząbki czosnku przekrojone na pół w łupinkach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Jednym słowem ryba jest pyszna i soczysta :-)