środa, 1 lutego 2012

Miętowy Halibut


To nowa moja propozycja na Halibuta.
Soczysty,rozpływający się w ustach Halibut ma świetny posmak mięty i pieprzu.Polecam :-)

POTRZEBUJEMY:

  • Halibut świeży (u mnie 150g na osobę) ale można zrobić większe porcje
  • 8 łodyżek mięta (świeża)
  • 1 łyżka oliwa
  • sol ziołowa,pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • 1 plaster cytryny
Rybę myjemy-osuszamy ręcznikiem papierowym,przekładamy do miski.Łodyżki mięty płuczemy i osuszamy. Porwaną lub pokrojoną na mniejsze kawałki wkładamy do blendera wraz z łyżką oliwy-blenderujemy.Następnie rybę solimy i pieprzymy oraz wcieramy w nią miętę wymieszaną razem z oliwą.Całość kropimy cytryną i odstawiamy do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie wykładamy halibuta do żaroodpornego naczynia,nakrywamy folią spożywczą.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy całość na 25 minut.Wyciągamy i możemy podawać...
SMACZNEGO...