poniedziałek, 5 grudnia 2011

Śledziowe Bukieciki

Śledzie zawsze na czasie prawda ? Są bardzo pyszniutkie.Polecam :-)



Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY



Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie Filety śledziowe Matjas (460g tam jest 6 sztuk) Kupiłam w Biedronce
  • 3 płaty papryka konserwowa
  • 1 jajo kurze
  • 12 gałązek szczypiorku
  • 1 duża łyzka oliwy z oliwek
Śledzie płuczemy pod bieżąca wodą,nie trzeba ich moczyć bo nie są bardzo słone.Osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo gotujemy na twardo,obieramy ze skorupki i płuczemy pod bierzącą wodą,kroimy na sześć części.Paprykę kroimy na cienkie słupki.
Następnie układamy śledzie na nich układamy porcje jajka i parę słupków papryki.Zawijamy i spinamy wykałaczką. Ustawiamy na talerzu w pionie.Ze szczypiorka odcinamy końcówki i wkładamy w środek po między paprykę.Resztę papryki i szczypiorek kroimy drobno i posypujemy całość. Każdą porcję polewamy oliwą i gotowe :-)
Tutaj na zdjęciu widać cztery sztuki konkretnych przekąsek...:)