niedziela, 27 listopada 2011

Nadziewana Cukinia

A u nas dzisiaj nadziewana cukinia.
Wyszła wspaniała mmm :-)






Porcja na dwie osoby:

2 cukinie (wielkość do wyboru)
2 plastry mięsa od schabu
1 kulka mozzarelli
1 papryka (kolor do wyboru)
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawa do wieprzowiny
1 średnia marchewka
folia aluminiowa (dwa kawałki)
olej do smażenia
sól.pieprz(wg.uznania)



Warzywa myjemy.Z papryki usuwamy gniazdo nasienne.Marchew obieramy.
Mięso myjemy-osuszamy i lekko rozbijamy.Następnie kroimy go w paseczki a pózniej w drobną kostkę.To samo robimy z papryką.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Czosnek siekamy.Mozzarellę kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso z czosnkiem ,solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do wieprzowiny.Mieszając smażymy wszystko około 10 minut.Do podsmażonego mięsa dorzucamy paprykę i marchewkę,smazymy mieszając kolejne 10 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy mięso z warzywami wystygnie dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy całość.(mozna sobie jeszcze ewentualnie doprawić) Umytą cukinię kroimy na pół wzdłuż ,następnie wydrążamy jej środek.W tak przygotowane cukinie napychamy farsz i potem je składamy w jedną cłość.Układamy na wysmarowanej folii aluminiowej,zawiajmy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180*C  pieczemy 40 minut i gotowe.
Podajemy od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami :-)

godz.dodania 16:30

Doadję do akcji: