sobota, 19 listopada 2011

Okoń z Czosnkiem i Bazylią

Dzisiaj na obiadek zaserwowałam sobie rybkę.Mmmm ale była pyszna :-)






1 okoń morski świeży
10 listków świeżej bazylii
1/2 łyżeczki masło
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyzeczka przyprawy do ryb
1 plaster cytryny
folia aluminiowa (jeden kawałek do zawinięcia)
sól,pieprz cytrynowy (wg.uznania)




Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.
Do miseczki dodajemy pół łyżeczki masła,dwie łyżeczki oliwy,posiekaną bazylię i drobno pokrojony czosnek (można przecisnąć go przez praskę)-mieszamy na jednolitą masę. Rybę solimy,pieprzymy,posypujemy przyprawą do ryb w środku i wkładamy plaster cytryny przekrojony na pół.
Wierzch jej nacinamy w trzech miejscach z z obu stron pod ukosem.W nacięcia wciskamy naszą papkę.Solimy,posypujemy przyprawą do ryb.Resztą masy smarujemy po całości.Tak przygotowanego okonia układamy na folii wysmarowanej oliwą.Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy ją z termoobiegiem około 10 minut i gotowe.

Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką

godz.dodania 17:44