sobota, 12 listopada 2011

Moja pierwsza Szarlotka

Tak się napatrzyłam na wspaniałe ciasta na blogach że wymiękłam i postanowiłam cos sama upiec.Nie powiem strach był ogromny bo jak co niektórzy wiedzą piec nie potrafię.
Odwążyłam się huraaaaaa to mój sukces ;) .A przepis znalazłam na margarynie tortowej.Jedynie co zmieniłam to dodałam cynamon.

Tak się bałam.A to takie łatwe i smaczne ciacho mmmm :-)



POTRZEBUJEMY:

250g margaryny tortowej
1/2kg maki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml śmietany (dałam 18%)
1 kg.jabłek
3 żółtka
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru pudru

Jabłka obieramy wydrążamy środek kroimy w kostkę i prażymy w garnku z dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżeczkami cynamonu.Mąkę,proszek do pieczenia , margarynę,żółtka,pozostały cukier puder i śmietanę mieszamy ręcznie na jednolite ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połową ciasta.Na ciasto dodajemy przestudzone uprażone jabłka.Na jabłka kładziemy kolejną warstwę ciasta.Mozna sobie je pokruszyć lub dać w całości albo jeszcze inaczej to już wasz wybór.Piekarnik rozgrzewamy do 180*C góra dół-środkowa półka i pieczemy około 50minut i gotowe.

Blaszkę miałam o wymiarach 29cm x 25cm

godz.dodania 16:26