czwartek, 3 listopada 2011

Polędwiczka w Cukini



Nic trudnego a smacznego.
Wspaniała,soczysta polędwiczka w otoczce z cukini jest na prawdę pyszna.Polecam :)
Taka porcja spokojnie wystarczy na dwie osoby :)

POTRZEBUJEMY:
1 polędwiczka wieprzowa średnia
Cukinia dość gruba (o długości polędwiczki)
1 i 1/2 plaster ser żółty
3 gałązki natki pietruszki
1 łyżki przyprawa do mięsa wieprzowego
oliwa do wysmarowania foli
olej do podsmazenia polędwiczki
sól,pieprz wg.uznania
folia aluminowa

Polędwiczkę myjemy i osuszamy.Następnie wcieramy w nią przyprawę do mięsa wieprzowego,sól i pieprz.Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso z każdej strony-odkładamy do wystygnięcia.
Następnie rozcinamy polędwiczkę wzdłuż,ale nie do końca.W miejsce rozcięcia wkładamy ser zwiniety w rulonik i gałązki natki-ściskamy mięso.Cukinie myjemy i wycieramy papierem kuchennym.Wydrążamy środek za pomocą długiego noża,następnie delikatnie solimy ją wewnątrz.W otwór cukini wkładamy nafaszerowaną polędwiczkę. Na wysmarowaną oliwą folię przekładamy mięso i zawijamy dość szczelnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 190*C (środkowa półka-grzanie góra dół) wkładamy pakunek i pieczemy 1 i 1/2h. Po wyciągnięciu odwijamy,kroimy w plastry (uwaga gorące !!! ) i podajemy do obiadu

SMACZNEGO.....

Karkówka z Pieczarkami

Taka sobie była smaczna karkóweczka :)
POTZRBUJEMY:

Porcja na dwie osoby:

2 grubsze plastry karkówki
2 listki laurowe
3 ziarenka pieprzu czarnego
2 łyżeczki przyprawa do karkówki
1 kostka mięsna
1 1/2 szklanki przegotowanej wody
400g pieczarki
sól (raczej nie będzie konieczna,ponieważ kostka jest dość słona)
2 łyżeczki suszona pietruszka
15g płatki suszone czosnku (można dodać świeży)
olej do podsmażenia karkówki
1 łyzka oliwy
1 łyżka mąki



Mięso myjemy-osuszamy.Wcieramy w nie przyprawę do karkówki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.Kostkę mięsną rozpuszczamy w gorącej wodzie.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i dodajemy połowę płatków suszonych czosnku.Na to kładziemy podpieczone mięso.Na mięso układamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki.Posypujemy resztą czosnku,dodajemy pokruszone listki laurowe,ziarnka pieprzu i suszoną pietruszkę.Wszystko zalewamy wywarem z kostki mięsnej.Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i dusimy 1h.W połowie czasu przekręcamy mięso.Po tym czasie wykładamy mięso na talerz i przykrywamy folią żeby nie wystygło.A  wywar z mięsa szybko przelewamy do rondelka i zaciągamy mąką z odrobiną wody energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły.Ewentualnie gotowy sos można sobie jeszcze doprawić solą czy vegetą jak by był za mdły.Gotowym sosem polewamy karkówkę i serwujemy od razu na ciepło.

Podajemy np. z ziemniakami i dowolną surówką.

SMACZNEGO....

Mieso jest na prawdę soczyste i smaczne.Polecam :)