czwartek, 27 października 2011

Pieczony Udziec z Indyka


Wyszedł wspaniały i soczysty.Ach,rozpływał się w ustach :-)

POTRZEBUJEMY:


  • 1/2 udżca z indyka ok1kg (miałam połowę bo cały to wielki był)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawa do kurczaka złocista
  • 2 łyzeczki bazylia suszona
  • 3 łyżeczki papryka czerwona w proszku
  • 4 listki laurowe
  • oliwa
  • sól,pieprz wg.uznania
Mięso umyć,osuszyć i pozbyć się kości.Następnie ponacinać delikatnie skórę w ukośne paski. Czosnek obrać i pokroić w słupki.Cienkim nożem porobić w mięsie dziurki i powkładać w nie słupki czosnku.Wyżej wymienionymi przyprawami ponacierać porządnie udziec,włącznie z oliwą.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,dodać dwa pokruszone listki laurowe.Na to wyłożyć mięso,posmarować oliwą i dodać dwa kolejne listki pokruszone na wierzch.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy 1h pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i podpiekamy jeszcze pół godziny z termoobiegiem od czasu do czasu przekręcając. 

Podałam z frytkami i sałatką z pomidorów.:-)

Przepis dodaje do akcji.