Wyszedł wspaniały i soczysty.Ach,rozpływał się w ustach :-)
POTRZEBUJEMY:
- 1/2 udżca z indyka ok1kg (miałam połowę bo cały to wielki był)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawa do kurczaka złocista
- 2 łyzeczki bazylia suszona
- 3 łyżeczki papryka czerwona w proszku
- 4 listki laurowe
- oliwa
- sól,pieprz wg.uznania
Mięso umyć,osuszyć i pozbyć się kości.Następnie ponacinać delikatnie skórę w ukośne paski. Czosnek obrać i pokroić w słupki.Cienkim nożem porobić w mięsie dziurki i powkładać w nie słupki czosnku.Wyżej wymienionymi przyprawami ponacierać porządnie udziec,włącznie z oliwą.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,dodać dwa pokruszone listki laurowe.Na to wyłożyć mięso,posmarować oliwą i dodać dwa kolejne listki pokruszone na wierzch.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy 1h pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i podpiekamy jeszcze pół godziny z termoobiegiem od czasu do czasu przekręcając.
Podałam z frytkami i sałatką z pomidorów.:-)
Przepis dodaje do akcji.