wtorek, 11 października 2011

Fasolka po Bretońsku

Że ostatnio kiełbasa mnie znudziła,więc tym razem zrobiłam fasolkę z boczkiem i mięsem.
Mmmmmmm wyszła pycha ;)



    * 1/2 kg fasola Jaś
    * 45 dag. karkówki
    * 35 dag wędzonego boczku
    * 3 łyżki koncentrat pomidorowy
    * 1 duża cebula
    * 2 - 3 ząbki czosnku
    * sól, pieprz ewentualnie vegeta (wg.uznania)
    * ziele angielskie (4-5 kulek)
    * liść laurowy (2 listki)
    * 2 płaskie łyzeczki majeranek
    * 1/2 łyżeczki chili w proszku
    * kostka rosołowa
    * 1 - 2 łyzki śmietany 18%
    * tłuszcz do smażenia
    * mąka opcjonalnie (ok.1-2 łyżki)

Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie. Gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej,listków laurowych i ziela angielskiego. Cebulę,boczek , karkówkę , czosnek i cebulkę kroimy i wysmażamy na patelniu. Po podsmażeniu dodajemy do pół miękkiej fasolki.Gotujemy jeszcze wszystko do miękkości mięsa.  Dodajemy koncentrat pomidorowy,majeranek sól i pieprz oraz chili. Mąkę rozprowadzamy w wodzie z dodatkiem smietany i zagęszczamy fasolkę (pogotować jeszcze 3 miniuty i gotowe)




Podajemy z pieczywem.....
SMACZNEGO . . . . . . .

Duszona cebula z jajkami

Jako że ja uwielbiam cebulę,to mogła bym jeść ją tonami w różnych postaciach.
Gotowaną,smażoną,duszoną czy też surową posypaną lekko solą z suchym chlebkiem ;D
Zrobiłam ją na śniadanie,bo na kolację to raczej niezbyt.Bo po takiej jajecznicce rano można by było mieć kaca cebulowego hihi ;)




POTRZEBUJEMY:

4 jajka
3 średnie cebule
2 łyżki margaryny (lub innego tłuszczu-jak kto woli)
1 płaska łyżeczka papryki czerwonej w proszku
sól,pieprz kolorowy wg.uznania

Jajka myjemy i wbijamy do kubka (roztrzepujemy) Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki.
W małym garnku lub rondelku rozpuszczamy margarynę i wrzucamy cebulę.Solimy,pieprzymy i posypujemy papryką.Mieszamy,przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu do miękkości cebuli.Od czasu do czasu mieszając.Gdyby cebula zaczeła nam się przypalać podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody i nadal dusimy. Jeśli cebula już jest miękka odkrywamy pokrywkę i wlewamy jajka.Doprawiamy sobie jeszcze wg.uznania i smażymy do ścięcia się jaj.
Podajemy z pieczywem :-)



Smacznego :=)