poniedziałek, 5 września 2011

Zupa Szczawiowa








Moja wersja zupki szczawiowej :-)

  • 2 pęczki szczawiu
  • 2,5l do 3,0 litrów wywaru (np.z rosołu)
  • 2 duże garście włoszczyzna (mrożona w paski) lub po 2 marchewki i 2 pietruszki -korzeń (pokroić sobie wg. własnego  " widzi misie " )
  • 1/4 selera (korzeń)
  • 3 - 4 ziemniaczki
  • 150 g śmietana 18%
  • 2 łyzki mąki (mozna dac wiecej jak ktos lubi gęste zupy)
  • 1-2 ząbki czosnku (do smaku)
  • 3 jajka ugotowane na twardo (jak ktoś lubi mozna wiecej)



Ja robie tak zupę :


Ziemniaki obieram,kroje w kostke,myję i wrzucam do wywaru razem z obranym selerem , dwoma zabkami czosnku i włoszczyzną .Gotuję na wolnym ogniu do miękkości ziemniaczków. W miedzyczasie myję pod bieżącą wodą szczaw.Osuszam go i kroje w paski. Gdy ziemniaczki i warzywa już sa miękkie,dodaję szczaw i gotuję jeszcze około 15 minut żeby zielsko puściło smak. Po tym czasie łaczę mąkę z odrobiną wody i śmietany,hartuję z odrobinką goracej zupki i wlewam do całości. Gotuje jeszcze 5 minutek i rozlewam do miseczek. Do podanej zupki kroimy jajo i zjadamy:ze smakiem ) 


SMACZNEGO. . . . . . .Aj,ja,jaj jaka pyszna mmm ;)


Buziaki dla wszystkich i życzę miłego dnia :-)