poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Jajecznica ze Szypiorkiem a'la Krokiet



Jajecznica ze Szypiorkiem a'la Krokiet 

  • Na jedna osobę :

  • 3 jajka kurze
  • 1 pęczek szczypior (ten cieniutki)
  • 2 łyzki masła
  • sól,kolorowy pieprz (wg.uznania)

  • Dodatkowo:

  • Patelnia - by się przydała ;-)

Szczypior i jajka myjemy. Umyte jajka wbijamy do miseczki. Rozmącamy,dodajemy soł i kolorowy pieprz tyle ile kto lubi. Następnie dosyć drobno siekamy szczypiorek i dodajemy do jaj-mieszamy.Na niedużej patelni (u mnie to była patelnia o srednicy 19 cm ) rozgrzewamy masło.Wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu (nie przekręcając) lecz delikatnie tylko podważając jego brzegi. Jak już jajka do połowy patelni się zetną to smażąc nadal zawijamy delikatnie je w rulonik za pomocą drewnianej czy tam innej szpatułki. Chwilunie jeszcze podsmażamy i gotowe.... 


Podajemy z pieczywem i np. sałatką z pomidorów..... 



 Smacznego ;-)))