czwartek, 25 sierpnia 2011

Kurczak z Bakłażanem






Jest ostro !! Nie powiem że nie ,ale jest równiez smacznie :)
Ale za to szybkie do zrobienia :-)

Na dwie osoby potrzebujemy :

1 pojedyncza pierś z kurczaka (średnia)
1 mały bakłazan
1/2 papryka czerwona
1/2 papryka chili
2 ząbki czosnku
3-4 cm laski imbir świeży
1 łyzka stołowa curry
sól do smaku (ok 1/2 łyzeczki)
pieprz kolorowy (wg uznania)
3 łyżki olej do smazenia dobry

Na marynatę piersi :

2 duże łyżki sos chili czosnkowy
2 łyżeczki do herbaty sos chili z imbirem
2 łyżki sos sojowy-ciemny

jak o czym ś zapomniałam to nie szkodzi widać na foci ^^



Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Następnie kroimy w paski lub w kostkę jak kto lubi. Wrzucamy do miski lub do innego naczynia i dokładamy do niego 2 duże łyżki sosu chili czosnkowego
2 łyżeczki do herbaty sosu chili z imbirem
2 łyżki sosu sojowego-ciemnego-mieszamy i wkładamy do lodówki na conajmniej 1h.
W tym czasie myjemy warzywa,czosnek i imbir obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy w słupki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i dodajemy pocięte warzywa.Delikatnie solimy i pieprzymy-mieszamy,przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut.Odkrywamy i podsmażamy chwilkę do wyparowania wody jaka nam powstała.Tak przygotowane warzywa wykładamy do innego naczynia.Na tym samym oleju dodajemy kurczaka wraz z marynatą jaka sie zrobiła dodajemy curry i smażymy bez przykrycia z kazdej strony mieszając około paru minut,bo pierś szybko sie smaży. I gotowe.
Na talerz wykładamy wcześniej uduszone warzywa na nie wykładamy kurczaka i podajemy.



Np. z ryżem i dowolną surówką....



Smaczne polecam :-)

Sałatka Rybna




Pyszna,delikatna rozpływająca sie w ustach sałateczka.Idealna na śniadanko jak również na kolację.

Na dwie osoby potrzebujemy :


  • 2 puszki po 125g makrela w oleju słonecznikowym
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 papryka czerwona
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyzki oliwa
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sól,kolorowy pieprz (wg uznania)
Do miseczki wrzucamy rybki z puszek.Widelcem ja rozgniatamy ale nie tak żeby była ciapa tylko wieksze kawałki.Paprykę myjemy,cebulę obieramy i kroimy w grubsza kostkę.Ugotowane umyte jajka dodajemy do sałatki również grubo pokrojone.Umytą gałązkę selera kroimy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Dodajemy oliwę,delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki żeby sie przegryzła (najlepiej na noc)

Podajemy z pieczywem.

 Smacznego :-)))