piątek, 12 sierpnia 2011

Kolacyjka na ciepło czyli ,Jajecznica z boczkiem i świeżą bazylią

Smaczna jajecznica z dodatkiem pachnącej bazylii.
Oczywiście składniki na jedną osobę ;)

                            

  • 3 jajka

  • 4 plastry boczku (Duński)

  • 12 listków świeżej bazylii

  • 1 łyżka masła

  • sól (wg.uznania)


  • Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojony boczek i smażymy. Jajka roztrzepujemy w miseczce po czym dodajemy do nich posiekana bazylię. Jak boczek nam się usmazy dodajemy rozbełtane jajka dodajemy odrobinke soli i mieszamy. Smażymy do momentu ścięcia sie jajek.Podajemy na gorąco z pieczywem. 
                                                       
    SMACZNEGO. . . . . .

    Jajka z Majonezem i Groszkiem

    Jajka zawsze na czasie.Dobre jako przekąska lub na kolację :)

                         
    SKŁADNIKI:
    • 4 jaka ugotowane na twardo
    • 1 mała puszka groszek konserwowy
    • 1 mały majonez
    • 1/2 pomidor (do dekoracji)
    • 3 gałązki pietruszka zielona (do dekoracji)
    PRZYGOTOWANIE:
    Ugotowane jajka płuczemy pod bierzącą wodą. Na talerz wykładamy majonez a na majonez rozsypujemy groszek (ile kto lubi ). Pomidorka myjemy i układamy na srodku talerza,robimy w nim dziurkę nozem i wkładamy gałązki natki. Czyste umyte jajka kroimy na pół i układamy wokół pomidora. Na każdą połówke jajka dajemy majonez i ozdabiamy groszkiem. Oczywiście przystrojenie talerza każdy sam moze sobie wymyslić :)

                                                        
    SMACZNEGO . . . . . .=)


                                                                

    Karkówka z Piekarnika

    Pyszne soczyste mięsko.
    Nadaje się do obiadu jak i na kanapki :) 

                
    Potrzebujemy: 


    • 1 kg. karkówka bez kości
    • 5 ząbków czosnku
    • 2-3 łyżki oliwy
    • przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
    • przyprawa do karkówki (wg.uznania)
    • papryka w proszku czerwona
    • sól
    • pieprz
    • nici do związania
    PRZYGOTOWANIE:
    Ja zrobiłam tak: Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek. Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę ;) Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.I gotowa. Idealna Soczysta Karkóweczka do obiadu jak i również na zimno do pieczywa ;) 


                                

    Smacznego. . . . .

     Przepis dodaje do akcji

    Flaki z żołądków

    Pyszne flaczki z żołądków z indyka

                                                
    Na przygotowanie ich potrzeba nam :


    SKŁADNIKI:

    • 1kg żołądki z indyka
    • 1 ćwiartka z kurczaka
    • 2 marchewki (średnie)
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/2 selera (małego)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 kostka rosołowa
    • 4 listki laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 4 ziarna pieprzu (dodatkowo)
    • 3 pokrojone bądź ususzone ząbki czosnku
    • 2 duże łyżki przyprawy do flaków
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • sól do smaku
    PRZYGOTOWANIE:
    Żołądki dokładnie myjemy ,udko również. Przekładamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut od czasu do czasu szumując. Warzywa obieramy myjemy i scieramy na tarce o grubszych oczkach. Następnie przestudzić żołądki i udko. Żołądki pokroić w paseczki. Udko również. Przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać warzywa i wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości żołądków. Gdy nabiorą miękkości zrobić zasmażkę.

    Wykonanie zasmażki: Na patelni rozpuścić masło ,dodać do tego łyżkę mąki i mieszać do momentu uzyskania lekko złotawego koloru następnie wlać do garnka. Zamieszać chwilę jeszcze gotując i gotowe.
    Rozlewamy do miseczek. Podawać z pieczywem. 

               Przepyszne, sycące flaczki z zasmażką to jest to !!!