czwartek, 11 sierpnia 2011

Placuszki Po Węgiersku

Napisałam placuszki,ponieważ ja zrobiłam takie niewielkie :)

Mmmmm placuszki pyszne że palce lizać ;)
              

Oto mój przepis na placki i pyszny gulasz do nich :)


SKŁADNIKI:

  • Na placki:

  • 10 sporych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryka czerwona w proszku słodka
  • sól (wg.uznania)
  • pieprz czarny (wg.uznania)
  • szklanka mąki pszennej (jak za mało dodac wiecej)
  • łyzkę maki ziemnaczanej
  • olej do smażenia
  • troszkę posiekanej pietruszki do smaku (mozna bez jak kto lubi )

  • Na gulasz:

  • 2 polędwiczki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 zabek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 4-5 pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mąki
  • 2 kostki mięsne (winiary)
  • sól,pieprz wg.uznania
  • nać do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
 
Ziemniaki , cebulę i czosnek obieramy,trzemy na tarce do ziemniaków.Dodajemy jajka,sól , pieprz i drobno posiekana pietruszkę,oraz mąkę dokładnie mieszamy wszystko.Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje ciasta i lekko spłaszczamy,placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Myję mięsko i osuszam recznikiem papierowym.Papryki i pomidory równiez myję,z pomidorka sciągam skórki i kroję wszystko w kostke w łącznie z mięsem.Pieczarki obieram kroje w paski.Cebulke i czosnek obieram i drobno siekam.W rondlu rozpuszczam margarynę i wkładam mieso na rozgrzany tłuszcz.Posypuje papryka słodka,sola i troszke pieprzem.(mieszam od czasu do czasu) Gdy miesko zaczyna robic sie na złoty kolor dorzucam posiekany czosnek wraz cebulką (mieszam) wszystko smaże do zezłocenia sie cebuli i czosnku.Po tym czasie zalewam gorąca woda,wrzucam pokrojone wszystkie warzywa + dwie kostki mięsne. Gotuję wszystko 20 minut. Po upływie 20 min. mieszam mąkę z wodą energicznie mieszając żeby mi sie kluchy nie porobiły. Zalewam wywar i sosik gotowy. Na talerz układam placka,polewam gulaszem i przykrywam następnym plackiem.Posypuje natką i podaję :)

SMACZNEGO 

    
A teraz mykam na zakupy :-)      

                                        

Faszerowane Skrzydełka

Przyznam się że robiłam to pierwszy raz i zajeło mi to aż 39 minut z zegarkiem na ręku hihi ^^ 


SKŁADNIKI:

  • 6 sztuk skrzydełka z kurczaka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sos sojowy-ciemny
  • 1 pierś z kurczaka pojedyncza (zmielona)
  • 1 garść nać piertuszki (posiekana)
  • 1 ząbek czosnek
  • papryka słodka czerwona (wg.uznania)
  • przyprawa do kurczaka złocista(wg.uznania)
  • oliwa
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • Ponadto:
  •  
  • Ostry nożyk !!! ;)
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka myjemy -osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie je trybujemy ( u mnie to były wszystkie kości aż do lotki)  Papryczkę myjemy i usuwamy nasionka ,cebule i czosnek obieramy. Wszystko kroimy dość drobno. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa z posiekaną pietruszką (lekko solimy i pieprzymy) i podsmażamy do miękkości -mieszając.Do miski wkładamy zmielone mięso z piersi kurczaka dodajemy warzywa,doprawiamy i mieszamy. Następnie tym farszem nadziewamy nasze skrzydełka.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy skrzydełka,posypując je przyprawą do kurczaka i papryką słodką.Pieczemy 60 minut.Pierwsze 30 pod przykryciem następnie odkrywamy,przekładamy na drugą półkę od góry i pieknie podpiekamy następne 30 minut,w miedzyczasie przekręcając . I gotowe.


SMACZNEGO . . . .