środa, 10 sierpnia 2011

Miętowo-Serowe Roladki z Kurczaka

                 


               Wspaniałe soczyste roladki o smaku mięty. Podaję przepis na dwie osoby...

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 10 gałązek świeżej miety (grubo posiekać)
  • 2 plastry sera (może być gouda)
  • 1 łyzeczka przyprawa do kurczaka
  • 1 jajko
  • mąka (wg.uznania)
  • bułka tarta do panierowania
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Piersi myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na cieniutko przez folię żeby nie podziurawić. Posypujemy solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na nie kładziemy po plastrze sera zwinietego w kostkę i grubo posiekaną mietę. Zawijamy mocno jak na gołąbki i panierujemy najpierw w jaju potem w mące znowu jajku i bułce tartej.Wkładamy do lodówki żeby nam się ładnie uleżały.Po godzinie wyciągamy je rozgrzewamy olej na patelni i smażymy je z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu bez przykrycia. . Podajemy z czym kto lubi . . . . 


 Pycha,na prawdę warto spróbować :-)

                  

Wołowina na Ostro z fasolą

Ostro ale smacznie.Polecam :-)


 Będzie potrzebne nam na przygotowanie:


  • 1/2 kg polędwica wołowa
  • 4 duże pieczarki
  • 2 papryczki chili
  • 8 łyżek ocet winny z czerwonego wina
  • 6 łyżek sos sojowy ciemny
  • 1 puszka fasoli konserwowej białej
  • 15g czosnek płatki podsuszane
  • 4 łyżki oliwa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (grubo posiekanej)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy-osuszamy. Kroimy w poprzek a następnie w kostkę lub w paski jak kto woli. Na rozgrzany wok dodajemy oliwe,następnie wrzucamy mięso.Obsmażamy z każdej strony.Dolewamy ocet winny-mieszamy delikatnie potrząsając wokiem .Wszystko dusimy około pół godziny (chyba że mięso jest stare to dłużej-ja trafiłam akurat na super mięciutkie) Myjemy paryczke chili i kroimy w krążki włacznie z ziarenkami.Pieczarki obieramy i kroimy w grube plastry.Jak nam ocet winny odparuje wrzucamy papryczke,pieczarki i płatki czosnku-mieszamy.Nastepnie dolewamy sos sojowy i dodajemy odcedzoną fasole.Wszystko razem dusimy jeszcze około siedem minut i gotowe. Podajemy na gorąco z ryżem,obficie posypując natką pietruszki :) 



SMACZNEGO . . . . . .

                    

Krokiety z Bułek

                    

Nie chce Ci się smażyć naleśników !!! Zrób z bułek,sa wspaniałe,delikatne i chrupiące :))


SKŁADNIKI:
  • 5 zwykłych bułek
  • 1 kg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duza garść posiekanej natki pietruszki
  • 15dkg ser żółty (gouda)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajka surowe
  • 0,5 litra mleka (2%)
  • 2-3 łyżki oleju (do usmażenia pieczarek)
  • olej do smażenia krokietów (potrzeba nam tyle żeby krokieciki były zamoczone do połowy)
  • sól,pieprz (według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Każdą bułeczkę rozrywamy na pół w miejscu gdzie jest przecięta. Wydrążamy środek. Pieczarki czyścimy i scieramy na tarce o grubych oczkach. Papryke myjemy,usuwamy środek kroimy w kosteczkę. Wydrążony środek z bułeczek drobniutko rozkruszamy. Rozgrzewamy olej na wiekszej patelni,wrzucamy pieczarki i paprkę-przykrywamy dusimy do miękkości.Po tym czasie odkrywamy pokrywke i delikatnie podsmażamy żeby nie było nic wody co sie wytworzyła podczas duszenia. Całość przekładamy do miski,dorzucamy miąż z bułek (mieszamy) Teraz czekamy aż farsz wystygnie.Jak już jest zimny dodajemy ser starty i natke pietruszki.Mieszamy i Porządnie doprawiamy.Wlewamy mleko do jakiejś miseczki. I teraz każdą połóweczkę bułki moczymy w mleku Ale dosłownie wkładamy i zaraz wyciagamy żeby nam sie papka z tej bułki nie zrobiła !!!!!!! W bułke nakładamy farsz i formujemy delikatnie spłaszczając krokieciki. Roztrzepujemy w miseczce jajka dodajemy natkę i w osobnym naczyniu wysypujemy bułke tartą. Rozgrzewamy olej na patelni. I teraz kazdy nasz krokiecik moczymy najpierw w jajku potem w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z czerwonym barszczykiem ,suróweczką czy pomidorkiem. Jak kto lubi :) 

SMACZNEGO. . . . . . 


           Pozdrawiam . . . .