wtorek, 9 sierpnia 2011

Morszczuk z Pesto w Złotku

A może zrobimy rybkę ? :-)

Mój przepis na Morszczuka

SKŁADNIKI:
6 średnich filetów z Morszczuka
Pesto Basilico (do posmarowania rybki,wg.uznania)
1 mała cukinia
1/2 cytryny
1 pęczek natki pietruszki
6 kawałków foli aluminiowej
sól,pieprz (wg.uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Rybkę myjemy i filetujemy (jesli mamy ją w całości) Osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy koło siebie skrapiamy ja dość sporo sokiem z cytryny (pieprzymy i solimy delikatnie) Wstawiamy do lodówki na 1h.w międzyczasie myjemy porządnie cukinię i natkę (osuszamy)cukinie kroimy w paseczki a natkę siekamy. Po tym czasie wyjmujemy rybke przekładamy każdy kawałek na folię aluminiową. Na każdym filecie rozkładamy cukinię, smarujemy pesto i posypujemy pietruszką. Zawijamy pakunki, układamy na blaszce jedna koło drugiej i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200*C i pieczemy 20 minut. Podajemy z czym kto lubi.




Ja podałam z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapustki :)

             SMACZNEGO :-)

Kurcze Pieczone ;)

Nie wiem jak wy,ale ja uwielbiam pieczone kurczaki.

 Oto mój przepis na kurczaka :)

SKŁADNIKI:

  • Składniki
  • 1 kurczak ok 1,5kg
  • 1 butelka piwa 0,5l (ja dałam Tyskie)
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • bazylia,curry
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie Kuraka myjemy oczyszczamy w środku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nastepnie wcieramy wszystkie w niego przyprawy z zewnątrz i w środku. Tak przygotowanego zawijamy w folie aluminiową i na noc do lodówki. Moczymy butelke z browarkiem żeby nam odlepiły sie nalepki,nastepnie osuszamy butelke i wylewamy pół piwka do szklaneczki (przyda nam sie do podlewania kurczaka w trakcie smazenia :-) do pozostałego piwka w butli wrzucamy ząbek czosnku przekrojony na pół lub na cztery ( to tak dla aromatu naszego ptaszka ) Potem wyciagamy kuraka nabijamy go na butle i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180st) i pieczemy ok 2h (bez termoobiegu) od czasu do czasu skrapiając go piwkiem lub tłuszczykiem jaki nam sie wytworzył w naczyniu .Z termoobiegiem nie wiem ile by to było ;( Podawać z czym kto lubi ;-) 

Ja lubie samego wcinać hihi ^^ 

Po upieczeniu:
A tutaj przed pieczeniem:



           ŻYCZĘ SMACZNEGO :-)

                                       

Ogórkowe Mielone

Teraz robimy kotleciki :)






Inna odsłona kotletów mielonych.Robiłam już je wiele razy i jak dla nas są pyszniutkie :-)



SKŁADNIKI:

  • 25 dkg mięso wieprzowe (ja miałam od szynki)
  • 25 dkg mięso wołowe ( ja miałam antrykot)
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 bułka (czerstwa)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jako
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól,pieprz(wg.uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Bułeczke moczymy w letniej wodzie,następnie ją mocno odciskamy. Mięso mielimy. Czosnek i cebulkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.Ogórki kroimy w drobną kosteczke. Do miski wkładamy mięsko dodajemy ogórki,cebulkę,czosnek,jajo i doprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy mięsko na głdka masę,formujemy kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ziemniaczkami i dowolna surówką :)



           SMACZNEGO :-)


Gulasz z Karkówki

Dziś proponuję pyszny gulasz z karkówki :)

Jest wspaniały do wszystkiego.Jego wspaniałą barwę zawdzięczamy dzięki kostce mięsnej i sosu sojowego.Jak wygląda tak smakuje.



SKŁADNIKI:

  • 1/2kg piękniej świeżej karkówki
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 mała cebulka
  • 1 zabek czosnku
  • 1 łyzka sos sojowy-ciemny
  • 1 kostka mięsna
  • 2 łyzeczki papryka słodka czerwona
  • 2 duże łyzki przyprawa do kurczaka(złocista-idealnie pasuje do tego sosu)
  • 2 łyzki margaryna zwykła
  • sól,pieprz(wg.uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Karkówke myję , osuszam recznikiem papierowym i kroje w kostkę. Papryke oczyszczam,myję i również kroję ale w grubszą kostkę.Cebulke i czosnek obieram i siekam dosyć drobno. W rondlu roztapiam margarynę i wrzucam mięso. Doprawiam w/w przyprawami oraz sosem sojowym  i podsmażam mieszając na dość ciemny kolorek.Następnie dodaję cebulę i czosnek mieszając smaże do zezłocenia się cebulki.Zalewam przegotowaną goracą wodą 2cm. ponad stan,dodaję paprykę,kostkę mięsną i duszę do miękkości mięsa.U mnie to było około 30 minut bo karkówka była super świeża. Po tym czasię robię zaklepkę z mąki i wody i dodaję do wywaru mieszając.Gotuję jeszcze 3 minuty i gotowe :) Mozna sobie jeszcze wg.własnego gustu doprawić,ale niekoniecznie.


Podajemy z czym kto lubi . Ja podałam z kaszą i ogóreczkiem :)
                            SMACZNEGO :-)

Jeżyki w Majonezie :-)



Jeżyki Chociaż na grzbiecie szczypiorkowe kolce mają, to każde dzieci je uwielbiają tak jak ja :) 


SKŁADNIKI:
  • 3-4 jajka ( w zalezności ile dzieci ) ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 1/2 cukinia
  • 6-7 gałązek szczypiorku (cieniutki)
  • rzodkiewka do dekoracji (niekoniecznie)
  • majonez winiary (według uznania)
  • pomidor
  • ziele angielskie na nosek ( w zalezności ile jaj)
  • pieprz czarny granulowany na oczka
  • wykałaczka (żeby zrobić dziurki)
  • sól,pieprz (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane przestudzone jajka obieramy ze skórek,płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.Z każdego jaja pod lekkim kątem odcinamy małą część żeby mogło swobodnie stać.Robimy dziurki wykałaczką i wkładamy w nie pocięty umyty i osuszony szczypiorek. Następnie robimy oczka z pieprzu i nosek z ziaren ziela angielskiego Warzywa myjemy (marchew obieramy) cukinię,rzodkiewę i pomidorka nie obieramy tylko porzadnie po myciu wycieramy. Wykładamy talerz,na nim rozkładamy pokrojona w cieniutkie paseczki marchewke i cukinię (robimy tzw. łąkę) Na łące kładziemy plastry pomidora i polewamy majonezem. Na gotowe plastry pomidora stawiamy jeżyki,dekorujemy pozostałym majonezem i rzodkiewką :) 




SMACZNEGO :) 


A'la Stonoga

Świetna przekąska lub kolacja dla dzieciaczków i dla dorosłych :)


Można robić z dzieciaczkami,wtedy mają super frajdę ;)

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 peczka szczypiorku (pare sobie zostawić do robienia nózek )
  • 4 duże łyzki majonezu Winiary
  • 1 szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 2 gałązki koperku (posiekany do dekoracji)
  • 1 wykałaczka
  • odrobinka koncentratu pomidorowego na oczka i buzię
PRZYGOTOWANIE:
Aby przygotować A'la Stonogę szczypior kroimy na kawałki wkładamy do blendera wraz z majonezem i blenderujemy na gładką mase.Wykładamy na talerz-posłuży nam jako łąka. Jajka kroimy na pół i układamy jedno koło drugiego na naszej papce.Jedna połóweczkę stawiamy na pierwszym jaju która nam posłuży jako główka (mozna do tego użyć wykałaczki,żeby stabilnie stała) Ze szczypiorku robimy czułki a z koncentratu oczka i buzię.Pocięty na kawałeczki szczypior używamy jako nóżki Całość delikatnie opruszamy papryką i koperkiem :-) SMACZNEGO . . . . 

 A tu taki fajny wierszyk o stonodze  . .


Wybiera się dziś stonoga
do kuzyna w odwiedziny
przecież to jedyny krewniak
do tego ma urodziny

Jak przystało na stonogę
już od rana się szykuje
potrzeba jej paru godzin
nim buciki zasznuruje

Musi jeszcze kupić prezent
z tym też kłopot wielki będzie
że praktyczna od małego
sznurowadło da w prezencie

Ubrała się na przyjęcie
i pośpiesznie rusza w drogę
już i tak trochę spóźniona
nagle trrrrach ..złamała nogę

To nie noga moi mili
sznurowadło się zerwało
nie wiadomo w którym bucie
okropnie się zaplątało

Poszła nasza przyjaciółka
szybko po rozum do głowy
chyba skorzysta z prezentu
i bucik będzie jak nowy

Lecz wymiana sznurowadła
zajęła jej trzy godziny
nie zdążyła już biedaczka
na kuzyna urodziny


 


Kolorowe danie z Makaronem

Szybkie,proste w przygotowaniu i smaczne:)

 A oto przepisik . . .


SKŁADNIKI:
  • 300g makaron kolorowy(ze szpinakiem i pomidorami)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidory (pokrojone w kostkę)
  • 2 zabki czosnku
  • 1 kosteczka czosnek
  • 1/2 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 5 pieczarek
  • 4 łyzki oliwy
  • natka pietruszki posiekana (wg.uznania)
  • sól,pieprz,papryka czerwona w proszku (wg.uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu. Pierś i cukinie myjemy porządnie. Kroimy w kostke.Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Czosnek i cebulkę siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulka,chwileczkę przesmazamy,następnie dodajemy pierś z kurczaka.Posypujemy solą,pieprzem i papryką w proszku. Smażymy na wolnym ogniu mieszając do czasu ok.5 minut.Potem dodajemy pokrojoną cukinię,mieszamy i przykrywamy pokrywą. Dusimy wszysto 10 minut (w połowie tego czasu przemieszać) Następnie dorzucamy pomidorki z puszki,rozgniatamy kosteczkę czosnku.Mieszamy (ewentualnie jeszcze sobie doprawiamy sola i pieprzem ) i gotujemy wszystko ok.3 minutki i gotowe. Ugotowany makaron rozkładamy na talerze,polewamy naszym leczo posypujemy natką pietruchy i gotowe :-)

SMACZNEGO . . . 

 A teraz mykam sobie zrobić kawkę :-)

Selerowo-Pietruszkowy Halibut

Smaczna,zdrowa Rybka bez żadnych panierek ! - Polecam Wszystkim ;-)


 Mój przepis na Halibuta

SKŁADNIKI:

  • 1/2kg świeżego Halibuta
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałazki selera zielonego
  • 1 łyzka oliwy
  • 1/2 cytryny
  • sól (wg.uznania)
  • pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • 2 kawałki foli aluminiowej

PRZYGOTOWANIE:
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz tak: Pietruszkę i seler siekamy.Następnie wkładamy do blendera wraz z łyzką oliwy i blenderujemy na gładką masę.Do miski wkładamy rybę i kropimy ją porządnie cytryną,solimy,pieprzymy a następnie smarujemy z każdej strony naszą zieloną papką. Wkładamy do lodówki na min.30 minutek. Po tym czasie wyjmujemy rybę i kładziemy ją na folię aluminiową ,zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C.Pieczemy ja 30 minut-potem odkrywamy folie i jeszcze podpiekamy rybkę około 5-10 minutek. SMACZNEGO . . . . . Podajemy z czym kto lubi. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapustki kiszonej. . . . . 

A tutaj dopiero co wyciągniety z piekarnika i gotowy do podania :))))


Klasyczne gołąbki

Nie znam nikogo kto by ich nie lubił.Są pyszne i zawsze na czasie.Troszkę przy tym pracy ale warto :-)








Mój przepis na Pyszne aromatyczne gołąbeczki ;))

SKŁADNIKI:
  • 1 biała kapusta
  • 0,5 kg mieso mielone wieprzowo-wołowe
  • 300g ryż biały (trzy torebki ryżu po 100g)
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku (można mniej jak ktoś nie lubi)
  • 1/2 margaryna do smażenia lub smalec
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól,pieprz ( według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb. Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca ściągam listki i odkładam do wystygnięcia.Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy. Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę/lub smalec na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek. Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam. Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody (można podlać wywarem z rosołu,ja tego nie robię bo zwyczajnie nie lubię;)),wkładam pozostałe liście na spód. Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości. 

SMACZNEGO :) 

Podawać z ulubionym sosem :-) 
Ja podałam z pomidorowym :-) 

 Mniam,mniam ;-)

Zupa Pomidorowa

Pomidorowa czyli 'Ulubiona' z makaronem 

Córcia lubi gruby makaron a ja cienki,więc poszłyśmy na kompromis i ugotowałyśmy grubsze wstążki ^^

SKŁADNIKI:
  • Makaron ( ja dałam wstążki) opakowanie
  • 2,5 do 3 l woda
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruchy (korzeń)
  • 1 mała cebulka
  • pietruszka nać 2-3 gałązki
  • 1/4 selera (korzeń)
  • śmietana 18% (według uznania)
  • 100-150g koncentrat pomidorowy (jak ktoś lubi bardziej czerwona zupe mozna dać więcej)
  • 1 lub 2 łyżki mąki (to zależy jaką chcemy mieć,mniej lub bardziej gęstą )
  • 1 kostka drobiowa (winiary)
  • sól,pieprz (według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Skrzydełka dokładnie myjemy pod bierzącą woda, wrzucamy do garnka zalewamy zimna woda. Warzywa obieramy,również myjemy kroimy na kawałki ( jak kto lubi) Małą obraną,umytą cebulke dodajemy w całości dodajemy do wywaru.(doprawiamy sola,pieprzem i kostką rosołową) Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mieska.Dodajemy przecier pomidorowy( gotujemy do rozpuszczenia sie jego) Następnie mieszamy mąke z wodą i śmietaną energicznie żeby nam sie kluchy nie porobiły. Wlewamy do wywaru mieszając.Gotujemy ok. 3 minutki i mozemy wykładac na miseczki wczesniej ugotowany makaron,polewając zupką. Dekorujemy pokrojoną drobno natką pietruszki. 

SMACZNEGO :-) 


Kanapeczki z Łososiem

Dziś  zrobiłam dla mojej córci pyszne kanapeczki z łososiem :)







SKŁADNIKI:

 100g Łosoś wędzony (płaty)
 2 kromki chleba (ze środka żeby były większe)
 1 ugotowane jajko na twardo
4 plastry pomidora
3 szczypty soli ziołowej
bazylia świeża (wg uznania)
masło

PRZYGOTOWANIE:

Kromki chleba ułozyłam na desce.Szklanką o srednicy 7cm powycinałam kółeczka.
Posmarowałam masłem na to położyłam pomidorka,na pomidorka łososia którego również powycinałam szklanką,na wierzch położyłam po plasterku ugotowanego jajka,posoliłam solą ziołową-- udekorowałam bazylią i gotowe :)

Wychodzą 4 fajne kanapeczki.

Oczywiście na zdjęciu tylko trzy,ponieważ nie mogłam się doczekać i musiałam szybko jedną jej podkraść i pochłonąć hihi ;)

SMACZNEGO . . . .