czwartek, 4 sierpnia 2011

Poledwiczki Wieprzowe na Ostro








Poledwiczki Wieprzowe na Ostro 

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 duże zielone papryki
  • 1 duza cebula
  • 8 łyzek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka imbir w proszku
  • 3 łyżki curry
  • 3-4 łyżeczki ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki sos sojowy ciemny
  • 1/2 pęczka pietruszki (nać)
  • olej do smazenia
  • sól,pieprz(wg.uznania)

Etapy przygotowania

Poledwiczki myjemy-osuszamy.Kroimy w grube plastry. Z oliwy,imbiru,curry,papryki ostrej,sosu sojowego robimy w misce marynatę. Pokrojone mięso wkładamy do marynaty i mieszamy żeby dobrze sie rozprowadziło na mięsie. Wkładamy do lodówki na min.15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w półplastry,paprykę umytą i osuszoną w grubą kostkę. Na woku rozgrzewamy niewielką ilość oleju.Dodajemy cebulę lekko ją solimy i cały czas mieszamy. Jak delikatnie nam zmieknie dorzucamy mięso i cały czas smazymy mieszając. Gdy mieso bedzie juz podsmażone dorzucamy paprykę i grubo pokrojoną nać pietruszki. Cały czas smażymy mieszając tj. około 10 minut. I gotowe.Chodzi o to żeby papryka była chrupiąca a zarazem puściła swój smak. Podajemy z ryżem od razu po przygotowaniu . . .
 SMACZNEGO . . . . . . 

Roladki z Brokułem i Fetą


Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 1 plaster Ser feta ok.2cm grubości
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • Olej do smażenia 1/2 szklanki
  • sól,pieprz do smaku

Etapy przygotowania

Piersi myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na cieniutko przez folię żeby nie podziurawić. Posypujemy solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą do kurczaka i do lodówki. Brokuła rozrywamy na różyczki i gotujemy go w osolonej wodzie ok.10 minutek. Przecedzamy na durszlak żeby sie odsączył.Czosnek obieramy i drobno siekamy. Teraz tak:
Odsączonego brokuła i czosnek wkładamy do garnka i traktujemy go tłuczkiem do ziemniaków. Po czym przekładamy do małego rondelka,dodajemy pokruszony plaster fety,łyżkę śmietany i wstawiamy na malutki gaz i dusimy do momentu aż sie nam ser roztopi (ciągle mieszając) Odstawiamy do wystygnięcia. Z lodówki wyjmujemy nasze płaty mięska wykładamy na każdy porcję masy brokułowej porządnie zawijamy (mozna sobie pomóc wykałaczką-ja nie potrzebowałam) obsypujemy papryką w proszku żeby potem miały ładny kolorek,i wkładamy do lodówki na pół godziny żeby nam się ładnie zastygły tzn. uleżały. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolorek (Uwaga! malutkim gazie zeby w środku doszły do siebie ) i gotowe . . .
Podajemy z czym kto lubi,ja podałam z frytkami i sałatka z pomidorków koktajlowych :-)
SMACZNEGO . . . .